Artykuł sponsorowany

W czym parzyć kawę? Zobacz najpopularniejsze sposoby

W czym parzyć kawę? Zobacz najpopularniejsze sposoby

Kawa kawie nierówna. W zależności od sposobu parzenia i rodzaju kawy, napój nabierze innego smaku i nut aromatycznych. Czy można samodzielnie przyrządzić kawę, którą podaje się w dobrej kawiarni? Jak najbardziej! Istnieje na to kilka sposobów.

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, jeżeli chcemy szybko przygotować dobrą kawę. Co więcej, daje duże możliwości eksperymentowania ze smakami.

Kawa czarna, ristretto, mleczna, smakowa? Za pomocą jednego przycisku możemy przygotować dowolny napój. Dobrym wyborem są ekspresy do kawy na kapsułki (np. Nespresso), ponieważ dają najwięcej możliwości przygotowywania różnorodnych kaw – codziennie innej! Wystarczy wybrać kapsułkę z ulubionym napojem, włożyć do ekspresu, by po chwili uzyskać pyszną, profesjonalną kawę. Mamy również do wyboru m. in. ekspresy kolbowe, wyposażone w kolbę, w której należy ubić zmielone ziarna kawy. Wybór zależy od preferencji i oczekiwań kawosza.

Parzenie kawy w kawiarce

Parzenie kawy w kawiarce jest równie proste, jednak zajmuje nieco więcej czasu. Czajniczek do kawy idealnie sprawdzi się, jeżeli chcemy przygotować 1 lub 2 napoje – w przypadku większej liczby gości proces może być zbyt długi. W skład kawiarki wchodzą dolny zbiornik na wodę, lejek z sitkiem i górny zbiornik, w którym znajdzie się gotowa kawa. W pierwszej kolejności do dolnego zbiornika wlewamy wodę, umieszczamy lejek na podstawce i wsypujemy zmielone ziarna kawy, wygładzając ich powierzchnię. Następnie zakręcamy kawiarkę i stawiamy na małym ogniu. Proces parzenia kawy trwa zwykle 5 minut. Czajniczek do kawy jest świetnym rozwiązaniem, jeżeli mamy więcej czasu i chcemy stworzyć z przygotowywania napoju prawdziwy rytuał. Smak kawy można wzbogacić o dowolne dodatki, takie jak cynamon, kakao, czekolada, lody czy, jeżeli lubimy mleczne napoje, mleczna pianka.

Ekspres przelewowy

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest bardzo popularnym rozwiązaniem. Jednak należy pamiętać, że kawa będzie łagodniejsza niż typowe espresso z ekspresu ciśnieniowego. Podobnie jak w przypadku kawiarki, w pierwszej kolejności należy zmielić ziarna kawy tuż przed parzeniem lub wykorzystać gotową kawę mieloną. Ma to jednak pewne minusy – zmielone ziarna szybko wietrzeją, a w przypadku, kiedy zdecydujemy się na samodzielne mielenie, trzeba dokładnie kontrolować proces, by ziarna były odpowiednio rozdrobnione. Takiego ryzyka nie ma, jeżeli korzystamy z ekspresu ciśnieniowego. Jak przygotować kawę, jeśli jednak zdecydujemy się na ekspres przelewowy? Wystarczy do pojemnika z grzałką wlać wodę, umieścić papierowy filtr i wsypać porcję zmielonej kawy. Zagotowana woda przelewa się przez filtr do dzbanka – cały proces trwa zaledwie kilka minut.

Parzenie kawy po turecku w tygielku

Parzenie kawy po turecku odbywa się za pomocą specjalnego tygielka, do którego przesypujemy zmieloną kawę i w razie potrzeby dodajemy cukier. Należy pamiętać, że w przypadku tego sposobu parzenia cukier dodaje się od razu, a nie po przygotowaniu kawy. Wówczas uzyskamy słodką, gęstą, mocną kawę o przyjemnym aromacie. Kawa po turecku doskonale smakuje z przyprawami korzennymi – poeksperymentuj i znajdź idealną mieszankę dla siebie.

Ocena: 5 / 5,0 (1 głosy)