Maszyna do lodów - którą wybrać? Poradnik i ranking

Maszyna do lodów - którą wybrać? Poradnik i ranking

Chociaż najmocniej kojarzą się z latem i okresem wakacyjnym, lody pozostają jednym z najpopularniejszych deserów niezależnie od pory roku i miejsca na świecie. Pełne owoców kolorowe sorbety lub aksamitne desery na bazie mleka i czekolady - z powodzeniem osładzają życie na co dzień i od święta osób w każdym wieku i o rozmaitych preferencjach. Jednak co zrobić gdy ulubiona lodziarnia zakończyła działalność, a tęsknota za zimnym deserem nie mija?

  1. Czym kierować się podczas poszukiwań idealnego modelu maszyny do lodów?
  2. Rodzaje chłodzenia w lodziarkach
  3. Diabeł tkwi w szczegółach, czyli parametry wpływające na użytkowanie maszyny do lodów
  4. Ranking: 5 lodziarek, które warto wziąć pod uwagę

 

Samodzielny wypiek pieczywa czy uprawa ziół na balkonie biją rekordy popularności i stały się trendami zmieniającymi życie, dlaczego inaczej miałoby być z własnoręcznym przygotowaniem lodowych deserów? Chociaż wiele osób twierdzi, że zakup maszyny do lodów to zbędny wydatek, niesie on ze sobą wiele korzyści - szczególnie jeśli lody często goszczą na naszym stole.

Przede wszystkim, zyskujemy nieograniczony dostęp do ulubionego deseru w zasięgu ręki. Ponad to, otwierają się przed nami wrota kreatywności i cały wachlarz możliwości w doborze składników. Przygotowując lody we własnej kuchni możemy spełnić najskrytsze marzenie każdego smakosza. 

Dodatkowo, wbrew powszechnej opinii, jeśli lody są stałą pozycją domowego menu, zakup urządzenia do ich produkcji będzie nie tylko wydatkiem, który szybko się zwróci, ale również przyniesie spore oszczędności. Wysokiej jakości produkty zazwyczaj wiążą się z równie wysokimi cenami, co nie stanowi problemu w przypadku lodów własnoręcznej produkcji. 

Skoro o jakości mowa - przygotowując zimne desery samodzielnie wiemy dokładnie co znajdzie się w ich składzie, czy aby na pewno nie wywołają alergii pokarmowej a ilość cukru podana na opakowaniu zgadza się ze stanem faktycznym. Doskonałe rozwiązanie dla osób przebywających na restrykcyjnej diecie lub unikających żywności zawierającej niezdrowe substancje.

Z racji faktu, że maszyna do lodów nie jest standardowym wyposażeniem każdej kuchni, zakup takiego sprzętu po raz pierwszy może przysporzyć trudności w wyborze i postawić przed nami wiele pytań. Przed wyruszeniem do sklepu lub zamówieniem modelu, który jedynie "wydaje się być dobrym" warto najpierw uzbroić się w wiedzę i kilka informacji, które pozwolą nam uniknąć późniejszych zmagań z lodowym bublem.

Czym kierować się podczas poszukiwań idealnego modelu maszyny do lodów?

Wyróżnić można dwa podziały na rodzaje domowych maszyn do produkcji lodów: ze względu na rodzaj napędu oraz różniące się systemem chłodzenia. W pierwszym przypadku spotkać możemy maszynki napędzane:

  • ręcznie - zaopatrzone w misę oraz mieszadło, które manualnie wprawiamy w ruch. Niska cena i niewielkie gabaryty sprawiają, że jest to dobry nabytek dla osób, które jeszcze nie wiedzą czy aby na pewno chcą inwestować w bardziej wymagające sprzęty.
  • elektrycznie - czyli standardowo wpinane do sieci. Występują w wielu rozmiarach i wariantach, a zautomatyzowany proces pozwala na bezwysiłkowe przygotowywanie deserów w większych ilościach niż w pierwszym przypadku, np. dla całej rodziny.
  • akumulatorem - zaopatrzone w specjalne baterie, nie wymagają stałego podpięcia do prądu. Idealny pomysł na atrakcję w ogrodzie podczas grilla. Podobnie jak modele zasilane elektrycznie kosztują odpowiednio więcej niż maszynki napędzane siłą naszych mięśni, ale również posiadają większą moc.

Rodzaje chłodzenia w lodziarkach

Również zainstalowany system chłodzenia jest czynnikiem wpływającym na cenę oraz jakość doświadczenia podczas użytkowania zakupionego sprzętu. Na rynku spotkać można maszyny do lodów z systemem chłodzenia:

  • za pomocą płynu: wyposażone w misę o podwójnych ściankach, wymagają mrożenia aby substancja znajdująca się w jej wnętrzu mogła później zamieniać produkty spożywcze w masę lodową - jest to opcja tańsza, ale również wymagająca odpowiednich warunków
  • przy użyciu kompresora: zainstalowany w maszynie agregat działa na zasadzie zamrażarki lub lodówki, co pozwala odpowiednio schłodzić pojemnik, w którym powstawać będzie deser. Zapewniając wygodę wymaga również większego nakładu finansowego

Diabeł tkwi w szczegółach, czyli parametry wpływające na użytkowanie maszyny do lodów

W zależności od ilości domowników, diety czy planowanego zakresu eksperymentów podczas produkcji domowych mrożonych deserów, należy wziąć pod uwagę różne parametry kupowanego sprzętu. Na co należy zwrócić uwagę podczas wybierania wymarzonej lodziarki?

  • Moc - nie bez powodu jest na pierwszym miejscu. To ona stanowić będzie o jakości produktu końcowego i odpowiedniej konsystencji lodów. Konieczność długiej pracy maszyny podczas produkcji zimnych deserów wymaga odpowiedniej mocy, jeśli będzie zbyt niska maszyna zacznie się przegrzewać co negatywnie wpłynie na cały proces. 
  • Wielkość misy mrożącej - duża sprawdzi się jedynie w przypadku, gdy produkowanych lodów również będzie sporo i tylko w duecie z maszyną wyposażoną w kompresor. Misa mrożąca chłodzona płynem wymaga wcześniejszego umieszczenia jej w zamrażarce, co przy zbyt dużych wymiarach będzie bardzo trudne lub nawet niemożliwe. Jednocześnie duża powierzchnia wymaga większego zakresu ruchów maszyny i tym samym większego poboru energii. Warto również rozważyć zakup jednej maszyny z dwiema mniejszymi misami, jeśli np. lubimy zmieniać smaki.
  • Mieszadło - jak nazwa wskazuje - główny sprawca całego zamieszania. Koniecznie musi być mocne i sztywne, nie może odkształcać się podczas pracy maszyny. Również wielkość otworów które posiada ma znaczenie, ponieważ przez nie przechodzić będzie lodowa masa. Jeśli lubimy różne tekstury w lodach i zapragniemy dorzucić do nich dodatki, jak np. kawałki czekolady czy owoców, koniecznie muszą swobodnie przejść przez mieszadło.
  • Otwór do wlewania - jego średnica może zaważyć na wygodzie i funkcjonalności lodziarki. Zbyt szeroki znacznie wydłuży proces powstawania lodów poprzez zwiększony dopływ ciepłego powietrza, natomiast zbyt mały uniemożliwi swobodne dodawanie masy lub składników do pojemnika maszyny.
  • Gabaryty całego urządzenia. Wbrew pozorom ma to znaczenie, ponieważ kolejny sprzęt kuchenny - jeśli będzie zbyt duży - może nie znaleźć stałego miejsca na blacie lub nie zmieścić się w szafce, w której ma czekać na kolejne użycie.

Ranking: 5 lodziarek, które warto wziąć pod uwagę

1. Maszyna do lodów Severin EZ 7407

Maszyna w pełnym tego słowa znaczeniu, ponieważ jest to produkt z najwyższej półki. Duża moc, bo aż 135W daje pewność bezproblemowego przebiegu procesu zamiany dowolnej masy w lody. Urządzenie zajmuje niewiele miejsca i jest wyposażone w funkcję robienia nie tylko lodów czy sorbetów, ale również wytwarzania jogurtów zwykłych i mrożonych dzięki technologii Warm&Cold. Niezależny system chłodzenia. Dodatkowo w zestawie znajdują się: książka z przepisami, kubek do próbowania oraz łyżka do lodów. Całość objęta jest 2-letnią gwarancją.

Cena: 1279zł - 1309zł

Zalety:

  • Duża moc
  • Krótki czas przygotowania gotowego produktu (do 30 minut)
  • Pojemność 1.2l
  • Łatwe czyszczenie
  • Elektroniczny timer

Wady:

  • Wysoka cena - 1099zł
  • Dość duża waga - 8.8 kg

 

2. Maszyna do lodów Camry CR 4481

Lodziarka mniej wymagająca cenowo, jednak zaopatrzona w mniejszą misę i moc. Również z wbudowanym systemem chłodzenia. Wyposażona w dwa poziomy mrożenia do wyboru i bardzo prosty system obsługi - za pomocą jednego przycisku - nie wymaga wiele wysiłku podczas użytkowania. Posiada funkcje odpowiednie do produkcji lodów, sorbetów i mrożonego jogurty bez konieczności wcześniejszego mrożenia produktów. Razem z Camry CR 4481 w zestawie znaleźć można miarkę, łyżkę do lodów i szpatułkę. Również posiada gwarancję na 24 miesiące.

Cena: 334zł - 639zł

Zalety:

  • Łatwa obsługa
  • Bezproblemowe czyszczenie
  • Brak konieczności wcześniejszego przygotowania produktów
  • Niewielka waga - 3.8kg
  • Mały rozmiar

Wady:

  • Mniejsza pojemność - 0,7l

 

3. WMF - Urządzenie 3w1 do przygotowania lodów - KitchenMinis

Maszyna do lodów z tego samego przedziału cenowego co poprzedni model, podobnie wyposażona w funkcję mrożenia 3 rodzajów deserów. WMF posiada obudowę z Cromagranu, co czyni ją łatwiejszą do utrzymania w czystości i bezpieczniejszą. System mrożenia lodów opiera się na wcześniejszym schłodzeniu pojemnika w zamrażarce przez 12 godzin. Samo naczynie właściwe jest niewielkie - 300 ml, a urządzenie posiada bardzo niską moc jedynie 12 W. Do lodziarki dołączona jest łyżka.

Cena: 290zł - 399zł

Zalety:

  • Niewielkie rozmiary
  • Odpowiednia do produkcji lodów dla 1-2 osób
  • Obudowa ze stali nierdzewnej
  • Elektroniczny timer

Wady:

  • Wysoka cena w stosunku do mocy
  • Wymagane wcześniejsze przygotowanie przed przystąpieniem do produkcji lodów

 

4.  PROFICOOK Maszyna do lodów PC-ICM 1140

Kolejne urządzenie oparte na działaniu misy mrożącej wypełnionej płynem, jednak tańsze od swojego poprzednika o 1/3 ceny. Również obudowane w stal nierdzewną, co jest standardem wymaganym w profesjonalnych kuchniach, posiada pojemność aż 1.8l. Dzięki temu staje się odpowiednim modelem dla większych grup miłośników lodów. Zaopatrzone w możliwość zmiany ustawień czasu mrożenia lodów - od 5 do 45 minut - oraz funkcję automatycznego wyłączania. Standardowo lodziarka ta objęta jest gwarancją do 2 lat.

Cena: 229zł - 258zł

Zalety:

  • Bardzo duża pojemność
  • Wyjątkowo prosta konstrukcja
  • Wyświetlacz LED
  • Przystępna cena

Wady:

  • Niewielka moc w stosunku do pojemności - 12W
  • Brak dodatkowych akcesoriów

 

5. Maszynka do lodów Esperanza VANILLA

Lodziarka o najprostszej konstrukcji i najmniejszych gabarytach, w wyjątkowym, sferycznym kształcie. Bardzo przystępny cenowo, produkt polskiej marki ESPERANZA zaprojektowany został z myślą o niewielkim zapotrzebowaniu na gotowy produkt - moc na poziomie jedynie 7 W może nie zapewnić odpowiedniej siły do stworzenia lodów o dobrej konsystencji, nawet przy maksymalnej objętości lodów 300 ml.  Układ chłodzenia wymaga mrożenia misy przez min. 12 godzin przed rozpoczęciem procesu produkcji. Model bardzo kompaktowy i lekki, nie posiada jednak wyświetlacza. 

Cena: 68zł - 111zł

Zalety:

  • Niska cena - ok. 90zł
  • Bardzo mała waga - 1.15 kg

Wady:

  • Niska moc
  • Niewielka pojemność
  • Przewód zasilający ok. 1 m
  • Brak dodatkowych akcesoriów

 

Jaką maszynkę do lodów wybrać - wnioski

Różnice w przedstawionych modelach doskonale obrazują ile wariantów i opcji w kwestii domowych maszynek do lodów oferuje obecny rynek urządzeń gastronomicznych. Niezależnie jednak od wymagań czy możliwości finansowych, na pewno każdy znajdzie odpowiednią lodziarkę dla siebie, dzięki której będzie mógł rozpieszczać podniebienia - swoje oraz najbliższych.

Ocena: 0 / 5,0 (0 głosy)