Jakie powinno być wyposażenie kuchni gastronomicznej?

Kuchnia jest sercem każdego lokalu gastronomicznego. Od jej wyposażenia oraz umiejętności kucharzy zależy, czy serwowane potrawy będą smaczne. Jeżeli otwierasz restaurację, bistro lub kawiarnię, dowiedz się, jakie elementy wyposażenia Ci się przydadzą.
Urządzenia grzewcze i chłodnicze to podstawa
Aby w kuchni lokalu gastronomicznego mogły być przygotowywane ciepłe posiłki, potrzebne są urządzenia grzewcze. W zależności od potraw znajdujących się w menu, przydadzą się piece konwekcyjne lub piece do pizzy. Te pierwsze są wielofunkcyjne – umożliwiają m.in. pieczenie, duszenie i gotowanie produktów. Inne urządzenia grzewcze to m.in.: naleśnikarki, gofrownice, frytkownice, grille i opiekacze. W wielu kuchniach wydziela się miejsce na kuchenki.
Potrawy serwowane w restauracji czy kawiarni nie zawsze są wykonywane ze świeżych produktów – wielu kucharzy korzysta z surowców mrożonych. W takiej sytuacji w kuchni muszą znaleźć się także urządzenia chłodnicze, np. szafy chłodnicze mroźnicze lub schładzarki szokowe.
Meble? Tylko ze stali nierdzewnej!
Kuchnia to pomieszczenie, w której każda rzecz powinna mieć swoje miejsce. W uporządkowaniu tego pomieszczenia pomagają odpowiednie meble. W przypadku lokali gastronomicznych muszą one spełniać określone wymagania – m.in. być dopuszczone do kontaktu z żywnością. W praktyce w kuchniach znajdujących się w restauracjach czy kawiarniach stosuje się meble ze stali nierdzewnej.
W ofercie sklepu internetowego https://www.sas24.pl, który specjalizuje się w zaopatrywaniu firm działających w branży m.in. gastronomicznej, znaleźć można szeroki wybór mebli ze stali nierdzewnej. Właściciele lokali gastronomicznych w jednym miejscu znajdą m.in.: pojemne szafy, stoły robocze, półki wiszące o różnych wymiarach i rozmaite wózki (kelnerskie, na brudne naczynia, z szafką).
Akcesoria kuchenne – wyposaż swoją kuchnię
Urządzenia grzewcze, urządzenia chłodnicze i meble to nie wszystko, co musi znaleźć się w kuchni. Niezbędne są także akcesoria kuchenne, które pomagają przygotować i połączyć ze sobą produkty. Podstawą są komplet solidnych, ostrych i ergonomicznych noży oraz deski do krojenia. W zależności od profilu lokalu gastronomicznego przydadzą się także blachy do pieczenia, garnki, patelnie i naczynia kuchenne.
W Polsce bardzo popularna jest kuchnia włoska. Właściciele restauracji specjalizujących się właśnie w tej kuchni mają do wyboru szeroki wybór przyborów do pizzy. W wymienionym wyżej sklepie można zamówić m.in.: łyżki do rozprowadzania sosu na pizzy, łopatki do pizzy i krążkowe noże do pizzy. Na stanie restauracji oferujących pizzę na dowóz obowiązkowo powinny znaleźć się torby termiczne.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – zwróć uwagę na jakość
Jeżeli zamierzasz otworzyć lokal gastronomiczny, pamiętaj, aby przy wyborze dostawcy nie kierować się wyłącznie ceną – równie ważna jest jakość produktów. Nawiązując współpracę z kompleksowo wyposażonym sklepem, możesz zaoszczędzić sporo czasu na poszukiwaniu potrzebnych urządzeń czy akcesoriów.